En skuldsatt generation

Jag fick precis en tanke, jag vet inte om de har tänkt på denna tanken tidigare men idag i Sverige så har vi en hel del problem med bidragstagare och allmänt hög sjukskrivning. Jag tror att folk har problem att detta beror på att folk har svårt att komma in i arbetsmarknaden samt att vi är omotiverade till att göra våran del i det stora hela. Eller kanske till och med att vi inte ser det stora hela.

Det har även varit mycket prat om hur stort glapp det kommer bli på arbetsmarknaden när 50 -talisterna försvinner ifrån arbetsmarknaden. Kommer 90-talisterna kunna ta denna plats?

90-talisterna som kommer ut på arbetsmarknaden är ungdomar. Ungdomar som har växt upp med ett fritt internet. Fri nerladdning. Detta är alltså en generation av brottslingar. I alla fall officiellt sett, ifall det faktiskt är brottslingar är en helt annan saga.

En kvinna som laddat upp 25 låtar på Kazaa dömdes till en och en halv miljon kronor i skadestånd. Detta kommer betalas genom att man drar en fjärdedel från hennes lön, i resten av hennes liv.

Detta får mig att tänka hur det kommer bli ifall alla dessa nya antipirat tillämpningar kommer att gå igenom. Kommer skivbolagen att få fri tillgång till oss kriminella 90-talister? Kommer vi att jobba genom hela livet med tre fjärdedelars lön? Kommer vi att vilja jobba med en sådan lön? Hur många kommer säcka ihop och falla in i bidragssystemet? Hur pass bra kommer vår generation att fylla upp det enorma hål som 50-talisterna lämnar efter sig? Hur skulle vårt samhälle klara sig efter att en hel generation skuldsätts över någonting så fånigt som 25 låtar?

Jag tror att många av oss har laddat ner betydligt mycket mer än 25 låtar. Ifall denna dom skulle skalas upp till vad vi laddar ner så kommer 90-talisterna att ligga mer i skuld än vad vår statsskuld just nu är. (1,800 miljarder?)

Annonser
Det här inlägget postades i Nu. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s