Ekonomiskt experiment

Det gjordes en studie på ett college i USA för en tid sedan (inte säker på när eller var, hört historien från en lärare) eller, snarare ett experiment kanske. Det som de gjorde var att de gav varje person i en klass 100 dollar var. Dessa pengarna kunde man antingen ta för sig själv eller så kunde man lägga det i potten. När alla gjort sitt beslut så kommer pengarna i potten dubblas och delas ut till varje person i klassen, även om man lagt in pengar eller ej.

Ifall man vill se det som en teoretisk situation så bör det tilläggas att man inte vet vad de andra beslutat sig för att göra utan valen är helt induviduella och oberoende av varandra. Detta för att få ut ett så tydligt resultat som möjligt från experimentet. Vet ej om det gick till så i praktiken.

Säg att det är 100 personer i klassen, för att göra det enkelt att räkna.

Om man ser på hela klassen som en grupp så är den minimala summan som gruppen får $10 000 (100*100) och den maximala är $20 000 (100*100*2). Så slutsatsen är att för att varje person ska få så mycket pengar som möjligt så ska alla lägga in pengar i potten. Risken i detta scenariot är att man är den enda som lägger sina pengar i potten och får endast $1 (100/100) då de andra $99 delas ut till resten av klassen som då får $101 var. Detta gynnar inte gruppen i helhet utan det som gynnar mest är som sagt att alla lägger in sina pengar i potten.

Om man ser det ur en individuell synvinkel där man helt skiter i gruppen så bör man ju behålla alla sina $100. I värsta fall så får man endast dina $100, ifall alla andra bestämmer sig för att behålla sina pengar med. Men i bästa fall så lägger alla andra i klassen sina pengar i potten och själv så behåller man sina $100 vilket kommer att ge dig $298 (100 + ((100*99*2)/100)) vilket är betydligt mycket än bästa scenariot ifall man tänker på hela gruppen.

Så för att sammanfatta och ge en snabb översikt.

Genom att lägga alla sina pengar i potten
Den högsta mängden pengar du kan få: $200
Den lägsta mängden pengar du kan få: $1
Mängden pengar gruppen får ifall alla solidariskt lägger i potten: $20 000

Genom att behålla sina pengar
Den högsta mängden pengar du kan få: $298
Den lägsta mängden pengar du kan få: $100
Den högsta mängden pengar gruppen kan få (ifall alla förutom du lägger in sina pengar): $19 900
Den lägsta mängden pengar gruppen kan få (ifall alla behåller sina pengar): $10 000

Jag tycker att principerna man använder för att ta ett beslut i detta experimentet känns igen i väldigt många andra beslut man tar. Frågan lyder egentligen, vill jag ta en risk för gruppens bästa eller vill jag ta vara på mig själv?

Annonser
Det här inlägget postades i Nu. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s